Gün içerisinde tüketilen her besin ağız içinde asidik tepkimelere neden olduğu gibi dişlerde kalıntılar bırakır. Bunun sonucunda dişlerde bakteri plakları oluşur. Dişlerin düzenli olarak fırçalanması sonucunda bakteri plakları temizlenebilir, ağızda oluşan asidik PH nötralize edilebilir, ağızda ve dişlerde kalan besin kalıntıları giderilebilir. Eğer dişler düzenli olarak fırçalanmaz ve diş ipi kullanılmazsa dişlerdeki bakteri plakları uzun süre kalarak diş minesine zarar verebilecek diş çürüklerine neden olabilir.
Bakteri plaklarının bir kısmının sertleşmesi sonucunda sert yapılı ve normal diş fırçalama ile giderilemeyecek diş taşları oluşur. Diş taşı temizliği detertraj ya da tartar temizliği olarak da bilinir. Bakteri plaklarının sertleşmesi sonucu dişler üzerinde meydana gelen sarı ya da kahverengimsi diş taşları diş hekimleri tarafından özel ekipmanlar kullanılarak temizlenebilir.
Diş taşı temizliği yapılması uygun görülen hastanın diş yüzeyindeki tartar ve plakların temizlenmesi için çeşitli aletlerden yararlanılır. Diş minesine zarar vermesi söz konusu olmayan aletler sayesinde dişin yüzeyini kaplamış haldeki plaklar ve tartarlar uzaklaştırılır. Diş taşı temizliğinden sonra pürüzsüz ve temiz bir diş yüzeyi elde edilir. Plak ve tartar temizliği yapılan hastalarda gerekli görülmesi halinde dişlerin beyazlatılması ve parlatılmasına yönelik uygulamalar da yapılabilir. Diş taşı temizliği; diş eti iltihabı, diş eti çekilmesi hatta diş kaybı gibi sorunların engellenmesi noktasında önemli bir role sahiptir.
Ağız ve diş bakımı doğru ve düzenli bir şekilde yapılsa dahi besinlerin ve tükürük salgısının içerdiği bazı mineraller 6 ay ile 1 yıl arasında bir diş taşı oluşumunun tekrarlamasına neden olabilir.
Diş taşı temizliğinin ilk adımı genellikle ultrasonik cihazlar kullanılmasıdır. Bu sayede titreşim yoluyla diş taşları çatlatılır. Bu işlemle büyük tartarların dişlerden ayrılması sağlandıktan sonra ağzın içine su püskürtülmesi yoluyla dökülen tabakaların temizlenmesi sağlanır.
Daha sonra ince yapılı aletler kullanılarak küçük tartarlar temizlenir. İşleme dişleri kıvrımlı bölümlerindeki ve diş aralarındaki tartarların tamamı giderilene kadar devam edilir. Tartarların tamamen temizlenmesinin ardından diş cilası ya da florür içerikli diş macunlarının uygulanmasıyla birlikte diş taşı temizliği prosedürü sona erer.
Diş taşı temizliği yapıldıktan sonraki ilk 2 saat boyunca herhangi bir şey yenilmemeli ve içilmemelidir. İlk 24 saat içerisinde sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklerin tüketiminden kaçınılmalıdır.
Diş taşı temizliğini izleyen ilk birkaç gün dişlerde hafif bir sızlama olması hatta sıcağa ve soğuğa karşı hassasiyet hissedilmesi normal bir durum olarak kabul edilir. Meydana gelmesi olası şişliklerin ortadan kaldırılmasında buz kompresi uygulamak etkili bir çözüm olabilir. Diş taşı temizliği sonrası ilk günlerde hissedilen hafif şiddetli ağrıların giderilmesi için basit ağrı kesiciler reçete edilerek hastanın konforu artırılabilir.
Diş taşı temizliğinden sonra hastanın ağız ve diş bakımına gereken özeni göstermesi çok önemlidir. Tedavi sonrası erken dönemde diş temizliği süreci hasta açısından bir miktar rahatsızlığa neden olabilir. Ancak dişlerin fırçalanmasına ve diş ipi kullanımına dikkat edilmesi çok önemlidir.
Diş taşı temizliğini izleyen ilk günlerde hafif kanamalar görülmesi riski vardır. Bu süreçte antiseptik ağız gargaralarının kullanımı fayda sağlayabilir. Diş taşları yoğun olan ya da ileri dönemde diş eti hastalığı bulunan kişilerde yapılan diş taşı temizliğinden sonra dişlerde bir miktar sallanma ortaya çıkabilir.
Diş taşı temizliğinden sonra 6 aylık periyotlarla diş hekimi kontrolleri aksatılmamalıdır. Eğer diş hekimi gerek görürse diş taşı temizliği işleminin tekrar edilmesi gündeme gelebilir.
2022 © Tüm hakları saklıdır Diş Polikinliği